003_18 20 GS test 2.png
 
 

Cheval Place

 
 

Client: Finchatton

Location: London, UK

Status: Completed 2015

Cost: Confidential

Area: 1,054 sqm GEA

Structural Engineer: Michael Barclay Partnership

Services Engineer: Hoare Lea

Cost Consultant: Turner & Townsend

Project Manager/Contractor Administrator: Turner & Townsend

Planning Consultant: Savills

Acoustic Consultant: PC Environmental

Sustainability Consultant: Eight Associates

Interior Designer: Finchatton

Code for Sustainable Homes Rating: Level 4

Cheval Place is nestled in a quiet side street which runs parallel to the bustling boulevard of Brompton Road to the south and the leafy expanse of Hyde Park to the north. The new build development on the site of 45-47 comprises three elegant apartments ranged over six floors.

The building designs sits comfortably within the streetscape and delivers duplex apartments at ground and lower ground, and second and third floors, and a lateral unit at first floor. Servicing equipment is located at basement level.

The overall composition represents a sophisticated insertion into the street and a calm brick façade is enlivened by the use of long, thin handmade bricks, flush jointing and deeply recessed windows.

A series of courtyards, terraces, roof lights and large windows step down the rear of the building and bring daylight into the lower levels, whilst maintaining privacy between ownerships and providing valuable open space for the apartments.

The well-considered flow of space through the open plan interiors and the exceptional floor to ceiling heights contribute to the feeling of spaciousness and lightness.